Címlap Cserkészet
Cserkészet PDF Nyomtatás E-mail

A 802.sz. Szent Korona Cserkészcsapat története 

cserkeszek

 
Csapatunk az 1920-as évek elején látta meg a napvilágot, amikor az akkori gödöllői Szent Imre Katolikus Általános Iskola néhány tanára felismerve a cserkészet értékteremtő jellegét, városunkban is elindították a cserkészetet. A csapatban egészen 1948-ig, a cserkészet itthoni, a kommunista államhatalom általi beszüntetéséig, folyt sikeresen a munka az ifjúság "emberebb emberré és magyarabb magyarrá" való nevelésével.
 
Ezen időszak legnagyobb kihívását, mint minden helyi cserkészcsapatnak, az 1933-as Gödöllői IV. Világjamboree szervezésé jelentette, ahol több tíz-ezer magyar és ugyanennyi külföldi cserkész vett részt egy közös táborozáson.
 
Sajnos az 1948-as beszüntetést követően 40 évet kellet várni, hogy újra toborzásba kezdhessenek a cserkészcsapatok és a cserkészetben megjelenő értékekkel újra megismertethessék a fiatalokat. Így tehát csapatunkat is újra kellett éleszteni, ami 1989 tavaszán meg is történt Máthé László, Remsey Gábor szervezésében és a helyi Római Katolikus Egyházközség fenntartásában. A kezdeti 10-20 fiúval meginduló csapatmunka Máthé László vezetésével, olyan sikeres volt, hogy néhány év múlva már 20-30 fiú és lány vegyesen tett cserkészfogadalmat évente, ami azt jelentette, hogy 1994-re közel 100 főre duzzadt a csapat.
 
Ez a lendület sajnos 1996 és 2000 között kicsit megtört, de a csapat a hullámvölgyet is sikerrel vette, hiszen, ahogy azt a cserkészinduló is mondja " az Isten arca néz le ránk" és Ő gondoskodott a csapatról és azóta megint régi fényében tündöklik.Napjainkban több mint 200 fővel egy jó közösségben, színes évközi és nyári programokkal folyik újra az ifjúság felkészítése a "nagybetűs életre".
 
Köszönet ezért elsősorban Istennek valamint minden vezetőnek, támogatónak és legfőképpen a gyerekeknek, akik ebben az elértéktelenedő világban keresik még az igazi értékeket.
 
 

e-napló

Aranytoll

Ki olvas minket

Oldalainkat 1 vendég böngészi

Iskolánk

Közösségi oldalaink