Címlap Bemutatkozás
Az óvoda bemutatkozik Nyomtatás E-mail

 

Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Tagóvoda

Gödöllő

 

A mi óvodánk a Szent Imre Katolikus Általános Iskola tagóvodájaként működik. Magát az iskolát gróf Grassalkovich Antal 1769-ben alapította két osztállyal. Az egyik legjelentősebb intézmény volt Gödöllőn. A kommunizmus idején állami iskolaként működött. A rendszerváltozás után 1993 szeptemberében elkezdődhetett újra az egyházi szellemiségű oktatás-nevelés az iskolában.

„Aki tehát olyan kicsinnyé lesz, mint ez a gyerek, az a legnagyobb a Mennyek országában. Aki pedig befogad egy ilyen gyermeket az én nevemben, az engem fogad be.” /Mt 18, 1-5/

2004-ben Máthé László és családja - egyházközségünk tagjai – nagylelkűen felajánlották, hogy saját telkükön épülhessen egy katolikus óvoda. Szecsődi Péter atya – egyházközségünk plébánosa – a felajánlást örömmel elfogadta. 2006 őszén Gödöllő blahai területén családi házak között, távol a központtól, csendes és nyugodt környezetben megnyitotta kapuit az óvoda két csoporttal: a Katica és a Pillangó csoporttal. Sok egyéni felajánlás érkezett mind anyagiakban, mind munkában. Két év múlva a tetőtér is beépítésre került, és a harmadik csoport: a Süni csoport is beindulhatott. Ebben a három csoportban dolgozunk most is: hat óvodapedagógus, három dajka, egy pedagógiai asszisztens, egy takarítónő és udvari munkás. Az alagsorban szertárak, iroda, orvosi szoba, vasaló-, és mosó helyiségek vannak; valamint a jól felszerelt tornaterem, ahol a közös ünnepeket, bábelőadásokat tartjuk.

Az óvoda udvara az évek során megnagyobbodott. Gyönyörűen ápolt füves rész  -focipályával, hintákkal, mászókákkal, homokozókkal  - várja a levegőzni és játszani, mozogni vágyó gyermekeket. Kedvencük a lebetonozott motorpálya körforgalommal, útjelzésekkel felfestve.

 

 

„Amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is tegyétek velük.” /Mt 7, 12/

Óvodánk programjáról: az egész év szerkezete az egyházi ünnepkörhöz igazodva épül fel. Az egyházi év ünnepei mellett a nemzeti ünnepek, névnapok, születésnapok, néphagyományból származó ünnepek és a helyi hagyományok gazdagítják-színesítik programunkat. A galgamenti néphagyományokat (pl.: szüret, terménybetakarítás, betlehemezés, kiszehajtás, Nepomuki Szent János-nap) ismerteti meg velünk és a gyermekkel Dolányi Anna kolléganőnk, aki 2014-ben kapta meg a Szent Gellért-díjat.

A lelki percek keretén belül a hétfői napokon káplánunk: Kovács Gyuri atya varázsolja el a gyerekeket, és viszi őket közelebb Istenhez.

 

 

 

 

„Uram, jó itt nekünk.” /Mt 17,4/

Nagyon jó a kapcsolatunk a szülői közösség képviselőivel. Sokat segítenek az óvoda nevezetes alkalmakra történő feldíszítésében pl. Advent előtt vagy a nagyok búcsúztatásának alkalmával virágdíszeikkel szépítik az óvodát, koordinálják a szülőknél felmerülő problémákat, közvetítik, tolmácsolják a többi szülő kérését. A szülőkkel karöltve megrendeztünk egy „Neked mennyit ér?”-vásárt. Az ott összegyűlt összeget hozzátettük a papírgyűjtésből és az adventi vásárból befolyó bevételhez, s így egy szép sárga favillamost tudtunk vásárolni udvari játéknak.

Az idén tavasszal lebonyolított vásár összegéből és Péter atya egyházközségi támogatásából egy hatalmas fahajóval gyarapodtunk.

A családokkal közösen évente két alkalommal is együtt kirándulunk. A plébániával közösen s szervezett programokon is részt veszünk. Igazi élő egyházközség a miénk, ahol 16 különböző csoport működik. A szülők körében a gyermekek nevelésével kapcsolatos előadások népszerűek.

Az Apák Napját régóta terveztük, és idén ősszel sikerül megtartani. Egyik kolléganőnk férje: Bacsi-Nagy Gergő erdész fantasztikus programot talált ki az erdőben: vadászcsapatokat kellett alkotnunk.  Az édesapáknak a gyermekeikkel közösen az volt a feladatuk, hogy gombát válogassanak, vadkant vadásszanak, menedéket építsenek.

A sportnapokon a családok nagyarányú részvétele is mutatja, hogy szükség van ilyen szülőket is megszólító, közösségépítő programokra.

Minden ünnepet hosszas előkészület vezet be, de maga az ünnep sokszor nem is az óvodában teljesedik ki, hanem a családban.

Óvodánkban a két legfontosabb egyházi ünnephez kapcsolódóan kialakítottunk egy speciális imaláncot, amit a csoportok külön-külön bonyolítanak le.

Az adventi időszakban a „Szent Család” körbejár. Advent első napján az első család együtt imádkozik és leírja a füzetbe, hogy ők hogyan készülnek az ünnepre. Egy előre megbeszélt beosztás szerint elviszik a Szent Családot a következő családhoz. Így erősödik a közösség, a családok jobban megismerhetik egymást a vendéglátások során. Az imaláncba mi óvónők is részt veszünk, mi is fogadunk vendégeket, és látogatunk a beosztás sorrendjének megfelelően.

A második fontos esemény a Nagyböjti Imalánc. A Nagyböjtben minden hétköznap valakiért imádkozunk a csoportból; hétvégente pedig különböző szándékokra. Az a család, akinek a gyermekéért aznap imádkozunk, bemutatkozhat, fényképet küldhet a családról, és ezek a bemutatkozó üzenetek emailben körbejárnak, hogy a közösség tagjai még jobban megismerhessék egymást és még szorosabb kapcsolatok alakulhassanak ki közösségünk gazdagítására.

 

Óvodánk szomszédságában van a Jézus Szíve kápolna, ahová többször átmegyünk a csoportokkal (pl.: Anyák Napi ünnepség, Kisboldogasszony).

Egy rövid sétával az Úrréti –tó és a közeli erdő is elérhető.

Az iskolába készülő nagycsoportosok hetente fociznak a Bozsik-program keretében.

Dolányi Anna kolléganőnk táncházat tart.

Logopédus nagymama foglalkozik a beszédhibás gyermekekkel.

Porkolábné Dr. Balogh Katalin gondolatain felbuzdulva játékos mozgásfejlesztő tornát tartunk minden nap az iskolába készülő gyermekeknek Kulcsár Mihályné programja alapján.

„A mozgás fejlődése, fejlesztése az értelmi erők kibontakoztatásának egyik fontos kritériuma. A gyermek az életkorilag legadekvátabb tevékenységi formában a mozgásban gyakorolhatja az életkora specifikus „én-funkciókat”: én-tudat, autonómia, kompetencia, kooperációra való alkalmasság.” /Porkolábné Dr. Balogh Katalin/

 

Uram, valóban jó itt nekünk! Kölcsönösen ajándékok lehetünk egymás számára.

 

e-napló

Aranytoll

Ki olvas minket

Oldalainkat 4 vendég böngészi

Iskolánk

Közösségi oldalaink