Címlap Óvodatörténet
Az óvoda létrehozásának rövid bemutatása PDF Nyomtatás E-mail

Az egyházközség csoportjainak fejlődésével, egyre több gyermek született, így megnőtt az igény egy katolikus óvodára is. Többszöri sikertelen próbálkozás után, 2004 őszén Máthé László és családja egy felajánlást tett, hogy saját telkén épüljön egy katolikus óvoda. 

 

 

Ennek felépülését egy nagyobb összeggel is támogatta. Jó példával járt a család előtt, hogy a nagyszülők (Simon Vince és neje Pernesz Gizella) a blahai katolikus híveknek egy kápolnát építtetett (1928-ban) Jézus Szíve tiszteletére. A Máthé család is fontosnak érezte egy hasonló fölajánlás megtételét. Isten akaratát meghallva mertek úgy dönteni, hogy az óvodás korúak számára egy katolikus szellemben működő intézmény létrehozását segítsék.

Szecsődi Péter plébános a felajánlást örömmel elfogadta, és az óvoda további költségeit az egyházközség tudta vállalni. 2005. tavaszán elkezdődtek az egyeztetések és a tervezés, majd ez év augusztusában elindulhatott az építkezés. Évvégére szerkezet-kész állapotban volt az épület, és a tél folyamán tovább folytatódott az építkezés. Biztosítva lesz az óvoda 2006. augusztusi kezdése.

Sok egyéni felajánlás érkezett, mind anyagilag, mind munkában.

A mindennapi feladatokhoz erőt adnak Jézus szavai: aki tehát olyan kicsinnyé lesz, mint ez a gyermek, az a legnagyobb a mennyek országában. Aki pedig befogad egy ilyen gyermeket az én nevemben, az engem fogad be.” (Mt 18, 1-5)1

A 2006-ban indult óvoda szervezete: A férőhely: 50 fő A csoportok száma: 2 csoport (vegyes életkorú gyermekek) Óvodapedagógusok száma: 4 fő Dajka: 2 fő

 

 

 

A nevelőtestület

A nevelőtestület jól képzett, színes egyéniségekből áll. Mind a 4 óvodapedagógus óvodapedagógusi végzettséggel rendelkezik. Logopédus segíti munkánkat heti 2 órában.

Az óvónők és a dajkák 100%-a katolikus vallású. Mindannyian azonosulnak az óvoda keresztény nevelést vállaló céljaival, feladataival.

A nevelőtestület átlagéletkora: 36 év. (pályakezdő és sokéves szakmai gyakorlattal rendelkező óvodapedagógus is dolgozik intézményünkben)

Óvónő társaimmal igyekeztünk megismerni a helyi nevelési programot, szokásokat, hagyományokat, egymást. Nagy szorgalommal és szeretettel végezzük nevelő munkánkat a családias légkör megteremtéséért, a gyermekekért. Azon fáradozunk, hogy az elkötelezett hitre nevelés feltételeit megteremtsük, megvalósítsuk. Fontosnak tartjuk egymás, illetve a helyi sajátosságok megismerését, elfogadását. Komoly kihívás a gyermekek számára varázslatossá tenni az óvodai életet, egész személyiséggel hatni a világkép, értékrend formálásában. Ebben, az egymást elfogadó, egymásnak szolgálni képes, jövőt vállalni tudó óvodai nevelőtestületben az intézményvezető is segíti munkánkat.

A pedagógus személyes példájával, hitelességével is nevel. Ezen a területen fontos a türelem, a bátor megnyílás, a tudatos keresztény élet vállalása. Előrevivő lehet, ha a fenntartó és az intézményvezető kiemelt feladatként kezeli a dolgozók lelki fejlődését, lelki továbbképzések szervezését. 

 

e-napló

Aranytoll

Ki olvas minket

Oldalainkat 1 vendég böngészi

Iskolánk

Közösségi oldalaink