Címlap Kirándulás Erdélybe 2015
Nyomtatás E-mail
 

 

Beszámoló az erdélyi kirándulásról   2017. május 2. - 5.

Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által kiírt Határtalanul pályázattal 2017. május 2-5-ig a Szent Imre Katolikus Általános Iskola hetedikes diákjaival Erdélybe utaztunk. A kiránduláson 40 gyerek és 4 pedagógus vett részt. Sok élménnyel gazdagodtunk az úton és szép helyeken jártunk.

Nyitott szívvel indultunk felfedezni Partium és Erdély kulturális és történelmi nevezetességeit. Utunk első állomása a nagyváradi székesegyház volt, ahol imádkoztunk nemzetünk erkölcsi megújulásáért és a kincstárat is felkerestük. Itt őrzik Erdély védőszentjének, Szent László koponyacsontjának egy darabját, amit hermában tartanak. Idén Szent László koronázásának 940. és szentté avatásának 825. évfordulóját ünnepeljük, ezért a győri ereklyetartó, mely eredetileg Nagyváradon volt 400 éves távolléte után május 14-én ismét visszatér a városba.

Ezután Kolozsvárt bejárva megkoszorúztuk Mátyás király szobrát és a Házsongárdi temetőben fejet hajtottunk nagyjaink sírja előtt. A történelmi nevezetességek mellett felemelő érzés volt látni a természeti szépségeket is. Séta a Tordai-hasadékban, a torockói Székelykő látványa és megmászása, örökké megmaradó emlék mindenkinek. Nagyenyeden, Gyulafehérváron, Déván is jártunk és a gondviselés kegyelmeit sokszor éreztük az út során. Itthon esett, mi pedig ragyogó napsütésben jártuk a történelmi magyar területet.

Déván meglátogattuk Böjte Csaba atya által alapított Szent Erzsébet Gyermekotthont, és átadtuk az iskolában gyűjtött adományt és jó állapotú magyar nyelvű tankönyveket. Nagy élmény volt az ott élő gyermekekkel való találkozás és a velük való rövid beszélgetés. Itt és az aradi vesztőhelyen, mikor a Himnuszt elimádkoztuk, és elhelyeztük iskolánk koszorúját, bizony sokunknak könny szökött a szemébe.

Reméljük, hogy a gyerekek jól a szívükbe vésték ezeket az emlékeket, és majd igyekeznek múltunk sebeit gyógyítani életük folyamán. 

 

Kolozsvár 2017.

Pedagógusok, diákok

 

e-napló

Aranytoll

Ki olvas minket

Oldalainkat 4 vendég böngészi

Iskolánk

Közösségi oldalaink